Sakal Ekimi Neden Yapılır? Sakallar Neden Dökülür?
Sakal ekimi, tıpkı saç ekimi gibi belirli bir donör bölgeden alınan kıl köklerinin sakal bölgesine nakledilmesi ile yapılır.
Sakal Ekimi Neden Yapılır? Sakallar Neden Dökülür?
Sakal ekimi, tıpkı saç ekimi gibi belirli bir donör bölgeden alınan kıl köklerinin sakal bölgesine nakledilmesi ile yapılır. Alopesi barba erkeklerde sakal dökülmesine neden olan bir durum olarak tanımlanabilir. Kalıtsal kellik kadar sinir bozucu bir hastalıktır. Alopesi barba, Otoimmün bir hastalık ve erkeklerin sakal bölgesini etkileyen saç dökülmesinin bir versiyonudur. Saç dökülmesi alopesi barba genellikle sakalda küçük ya da orta büyüklükte boşluklar oluşturur ve bu fiziksel görünüm bakımından rahatsız edici olmaktadır.
Alopesi barba, sakalı etkileyen spesifik bir alopesi areata şeklidir. Genellikle aniden ortaya çıkar ve küçük dairesel kel yamalar halinde sakal bırakmaya başlarsınız. Alopesi barba yaşayan erkekler arasında yer alıyorsanız, muhtemelen sakal dökülmesine çözüm arıyorsunuz. İlk olarak bazı sakal dökülmesinin nedenlerinin neler olduğunu görelim.
Saç dökülmesine neden olan faktörler erkeklerde sakal dökülmesini de etkileyebilir. Sakal dökülmesine kalıtsal faktörlerin dışında zihinsel ve dışsal sebepler de neden olabilir. Sakal kaybının olası nedenleri şu şekilde sıralanabilir.
• Aileden gelen kalıtsal neden
• Stres
• Kötü beslenme
• İlaçlar
• Alkol
• Kimyasallar
Sakal Kılları Neden Dökülür?
Erkek sakalındaki saç dökülmesinin nedenleri nispeten bilinmemektedir. Alopeside, Otoimmün saldırılar hasar gördükleri saç köklerine yönlendirilir. Alopesi barba’ nın genetik ya da hormonal etkilerden kaynaklandığı düşünülürken, uzmanlar ayrıca alopesi areata ve alopesi barbanın stres ya da yaralanma gibi dış etkenler tarafından tetiklendiğine inanır.
Sakal Büyümesinin Aşamaları
Sakal kaybınız aynı zamanda sadece doğal bir sakal büyüme döngüsü olabilir. Yüzünüzdeki tüylerin büyümesi benzer bir anagen-katajen-telojen evrelerini takip eder. Bu döngü nedeni ile günlük olarak doğal bir şekilde çok fazla sakal kaybedeceksiniz. Fakat bu saç köklerini sonsuza kadar kaybetme korkunuz olmasın.
Düşük Testosteron Sakal Kaybına Neden Olabilir Mi?
Testosteron sakal kıl köklerinin büyümesini teşvik eder ve boyutlarını arttırır. Sağlıklı testosteron seviyeleri, sakalınız da dâhil olmak üzere vücudunuzdaki saç büyümesini teşvik edecektir. Bununla birlikte, düşük testosteron seviyeleri genellikle sakalınızın her zaman düzensiz olacağı ya da asla çıkmayacağı anlamına gelmez. Bu sakalınızın yüksek testosteron seviyelerine sahip kişilere göre daha yavaş uzayabileceği anlamına gelir.
Sakal Ekim İşleminin İyileşme Süreci Nasıl Gerçekleşir?
Sakal ekim işlemi ekilecek köklerin sayısına bağlı olarak 6-8 saat sürmektedir. İşlem sırasında SAFİR FUE ya da DHI tekniğinin yüzde açtığı ufak deliklerden çıkan kanın pıhtılaşması sebebi ile kıl köklerinin bulunduğu alanda kırmızılık görülebilir. Bu görülen kızarıklıklar kıl köklerinin daha iyi beslenmesine sebep olacaktır. Bu normal bir durumdur, bu görünüm yaklaşık bir hafta içinde düzelecektir.
Sakal ekiminden sonra hasta günlük yaşantısına hemen geri dönebilmektedir. Saç ekimi işlemine benzeyen sakal ekimi yaklaşık 2 hafta içinde yeni ekilen kıl köklerinde şok bir dökülme yaşanacaktır. Geçici bir durum olan bu dökülme sonrası hastanın genetik yapısına bağlı olarak kıl kökleri 4 ya da 8 ay içinde tamamen yeniden çıkacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Sakal ekimi kimler için uygundur?
Bu işlem için en uygun adaylar sakalsız ya da bıyıksız bölge ve seyrek sakallı olanlardır.
Sakal ekimi fark edilir mi?
Hayır öyle değil. Sakal ekim işlemi için ileri teknoloji teknikler kullanılır. Bu teknikler sayesinde sakal ekimi sırasında greftler doğru açıda ve istenilen sıklıkta ekilir.
Sakal ekim süresi ne kadardır?
Sakal ekiminde süre ekilecek greft sayısına göre değişkenlik gösterir. Genellikle bu işlem 6-8 saat arası sürmektedir.
Sakal ekimi ağrılı bir işlem midir?
Sakal ekimi cerrahi bir işlemdir. Bu neden ile lokal anestezi altında yapılır. Hasta hiçbir şekilde ağrı hissetmez.