Mega graft hair transplant center
Blog Detay

Sedasyonlu Saç Ekimi Nedir? Neden Avantajlıdır?

Sedasyonlu Saç Ekimi Nedir? Neden Avantajlıdır?Sedasyon, refleks kullanmadan hastayı ayarlanabilir derinliğe kadar rahatlatma ve sedatif kullanımı ile hastanın bilincini açık tutma yöntemidir.

Sedasyonlu Saç Ekimi Nedir? Neden Avantajlıdır?


Sedasyon, refleks kullanmadan hastayı ayarlanabilir derinliğe kadar rahatlatma ve sedatif kullanımı ile hastanın bilincini açık tutma yöntemidir. Günümüzde doktorlar, hastaların operasyonların rahat ve ağrısız geçmesini sağlamak için birçok yola başvuruyor. En yaygın kullanılan ağrı kontrol/sakinleştirme uygulamalarından biri de sizi rahatlatan ve bazen de uyutan sedasyondur. Sedasyon genellikle küçük ameliyatlar için ve lokal anestezinin yeterli olmadığı, ancak daha derin genel anestezi gerekmediği ve daha kısa, daha az karmaşık prosedürlerin gerekli olduğu durumlarda tercih edilir.

Saç ekimi gibi ağrısız operasyonlarda dahi hasta rahatlamak için sedasyon talebinde bulunabilir. Bu sayede zaten konforlu bir operasyon olan saç ekimi daha da konforlu hale getirilebilir. Sedasyon genellikle hastaya damar yoluyla verilir. Sedasyon düzeyi uzmanınız tarafından ayarlanır.
 

Sedasyonlu Saç Ekiminde Hasta Uyur Mu?


Sedasyonun bazı seviyelerinde hasta konuşabilirken diğer seviyelerinde hasta uykuda olabilir. Sedasyonda hasta bazı anları hatırlayamasa da genel anestezi kadar bilinçli değildir. Kişinin sağlık durumuna göre değişmekle birlikte damardan verilen sakinleştirici ilaçların etkisi kısa sürede gerçekleşir. Saç ekimi operasyonlarında hasta sedasyondan kurtulduktan sonra lokal anestezi ile uyuşturulur. Çoğu hasta işlem bittikten ve ilaçlar kesildikten hemen sonra uyanır. Olası yan etkiler baş ağrısı, mide bulantısı ve uyuşukluktur. Ancak hastanın konforlu operasyonu göz önüne alındığında bu etkiler o kadar düşüktür ki izin verilebilir ve hızla kaybolur.

Sedasyon, lokal ve genel anestezi gibi tedaviler mutlaka anestezi uzmanları tarafından yapılmalıdır. Bu işleme uygun bir merkez tercih ettiğiniz ve tıbbi durumunuz elverdiği sürece uzmanınızdan sedasyon talebinde bulunabilirsiniz.
 

Sedasyon Dereceleri


Sedasyonun derecelerini kısaca şu şekilde açıklayabiliriz:
 
Minimal: Minimal sedasyonda hasta uyanık ama rahattır. Uzmanın sorularını anlayın, talimatları izleyin ve soruları yanıtlayın.
Orta: Hasta operasyon sırasında uyuşmuş hisseder ve uyuyabilir. Ameliyatın bazı anlarını hatırlamayabilirsiniz.
Derin: Hastanın bilinci açık ama derin uykuda ve ameliyatın çoğunu hatırlamayacak.
 

Sedasyonlu Saç Ekimi Neden Tercih Ediliyor?


Genellikle saç ekimi için kullanılan sedasyon enjeksiyon yoluyla uygulanır. Muhtemelen hastanın tek küçük rahatsızlığı, iğnenin batması. Ve sakinleştiricinin etkisi hızlı olduğu için o zaman bile değil. Bu sayede saç ekiminde ağrı sıfırlanmakta ve hasta uyurken müdahale ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu sayede saç tedavisi çok daha kısalır. Saç ekimi müdahalesi boyunca hasta , saç greftinde ağrı oluşmasını önlemek için tedavi edilecek bölgeye özel bir lokal anestezi uygulanarak sakinleştirilecektir .

Hastanın saç ekimi sürecini sorunsuz, ağrısız ve komplikasyonsuz geçirmesi için geliştirilen anestezi yöntemleri tıbbi işlemlerin çok önemli bir parçasıdır. Ağrısız saç ekimi işlemi, ekim işleminin yanı sıra foliküler ünite greft çıkarma işlemi sırasında hastanın yaşadığı lokal anestezi enjeksiyon ağrısını ortadan kaldırmayı amaçlar. Sedasyon da anestezi türlerinden biridir. Bir anestezi uzmanı, bir damar yolu yoluyla yatıştırıcı bir ağrı kesici ve yatıştırıcı bir ilaç kombinasyonunu uygular. Uygulama sonrasında hastada hafif bir uyku hali, bir rahatlama ve keyif hissi olur. Hastanın bilinci açıktır ve hasta ile konuşmak mümkündür.
 

Sedasyon İle Saç Ekimi Avantajları Nelerdir?


Sedasyonlu saç ekimi kan ve iğne korkusu olmadan gerçekleştirilir. Öte yandan kişinin kasları gevşediği için işlem cerrah için daha rahat bir çalışma alanı sağlar. Sedasyonlu saç ekimi yaklaşık 6-8 saat sürer ve ağrısızdır.
 

Sıkça Sorulan Sorular


Sedasyon nedir?
Sedasyon, hastaların ağrı ve acı hissetmemeleri için uygulanan bir anestezi yöntemidir.

Sedasyonlu saç ekiminde hasta ağrı hisseder mi?
Hayır, herhangi bir ağrı ya da acı olmaz.

Sedasyonlu saç ekimi sırasında hasta ile konuşmak mümkün mü?
Kullanılan doza göre mümkün olabilir.

Mega Graft Blog

Hizmetlerimiz hakkında sektörel makaleler